Thursday, October 23, 2008

Homeless

Whoa...by today it has been almost 2 weeks I am in Dubai. By tomorrow I will break my personal record of staying more than 2 weeks in a foreign country. Before this, the longest I have ever stayed in a foreign country was 2 weeks, once in Mecca/Medina (1996) and another in Chengdu (2007). So you could imagine how much I miss keluargaku, rumahku, keretaku, pekanku and kawan-kawanku...huuuuuuu..

There is a little bit of a problem with my arrangement for rental flat. I am supposed to move to a studio flat in International City by tomorrow, but suddenly I received a text from the landlord saying that his renovation is not finished and therefore he can only deliver the flat to me on next Wednesday. Although I am prepared to face anything during this time, but the thought of not having a confirmed place to sleep tomorrow night is really scary !

I quickly checked whether I can extend my stay for a week with the current hotel and the hotel says yes, but the rate almost made me fainted - AED480 per night ! I checked with my company whether they can pay for the extension period but unfortunately, it is not within the company policy. I can't say much because the other 3 new lawyers also live elsewhere after the 2 weeks hotel stay sponsored by the company.

So, I frantically looked for another budget hotels around my office. Technically there is no budget hotel in Dubai, because the rate is surprisingly high even for a 2 stars hotel. All rates start from AED250 onwards. Luckily I managed to book a room in New Peninsula Hotel, Bur Dubai, which is quite close to my office and located in a city centre.

Hey but this is just a booking without paying anything yet...So my fate is still uncertain. Where will I sleep tomorrow???? My god...I am homeless !

"People who are homeless are not social inadequate. They are people without homes."

Sheila McKechnie,
Scottish activist, 1948 - 2004


11 comments:

cohong gym said...

apa susah, kau tido la dalam kotak. Baru betul homeless hahahah

NAintriplet said...

weh x dpt lag keje tuh...dia akan coferm 1 november nih...kalau dapt keje ok la hehehe

Nonoyss said...

Apa barang takut takut..

tak Nasution la wei!

Nasution kene hati kering brader...

HERMZZ said...

Rilek bro... dugaan tu. Diorang DUbai tak kenal hang sapa lagi. Cuba hang bagi tau sket kat diorang yang ko ni superstar.. sure diorang kasi kalau tak free.. sure 1/2 price.

ps:- Black Metal Superstars.!!!

cohong gym said...

Betul jugak kata herman, kau bagitau siapa diri kau yang sebenar, pasti dia orang terperanjat beruk bila tau kau superstar.

Hamidi said...

aiya! korang ni tak memberi suggestion yg praktikal la kat Along..kesian dia..nasib baik aku ade...gini Along. Kat Dubai mesti byk tandas kan? Ko tidur je la kat dlm tandas tu..free lagi. kalau bayar pun, seciput je. Kalau itu tak bole, ko korek pasir kat Dubai tu (kan Dubai tu padang pasir!) pastu ko ambik surat khabar lama jadikan alas...kalau tak, ko beli itu sleeping bag yg bole ikat kat pokok-pokok. jimat lagi..

kalau semua tu tak boleh, ko sebut je nama cohong kat hotel2 di Dubai tu. Mesti dorang bagi diskaun 90% atau free of charge sebab cohong kan sama besar lubang hidung dia dgn orang dubai hehehe

cohong gym said...

Hahhhahha kau ikut la cakap si Bajau tu. Sesat lagi menyesatkan. Tapi idea dia bagus jugak hahahahahha. Apa kata kau try buat macam tu. jimat wooo

mutakalim said...

Assalamualaikum Long,
Ni aku ni Shah, aku rasa boleh carik mana-mana masjid yg dibuka untuk iktiqaf hingga malam, rasanya kalau ok, apa lah kiranya untuk sehari dua berteduh, selain itu boleh jugak jaga amal mana-mana yg termampu. Syor saje...
Lagi satu, nak bagitau blog lama aku dah delete dan ditukar kepada http://ziarah76.blogspot.com/

Sekian, wassalam...

wahyun said...

dari jadik superstar, baik lagi jadi pornstar...gaji banyak...syorkan juga agar "tabung selamatkan panda" ditukar kepada "tabung selamatkan along"...
huahahahaha!!!
didoakan agar sentiasa selamat dan dalam lindungan Allah hendaknya, amin!

Nonoyss said...

Along..dubai ada iPhone 3G tak?

ni dah boleh tido ke blom nih?

*wink..

Syamsulfaiz said...

Terima kasih kepada cadangan bernas dan hampas korang semua. Aku berjaya check in di Hotel Penninsula tu, dan tido dengan selesanya. Lokasi menarik, depan hotel ada masjid, stesen bas, carrefour, creekfront. Belakang hotel ada kedai makan Karachi Darbar yg famous di Dubai, aku makan dia punya Briyani Mutton dan Chilli Chicken..memang lalok..!
Alhamdulillah ....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails