Wednesday, June 4, 2008

Dream...dream ..dream

We are in mid-year already. How fast time is passing by me and I wonder what have I achieved so far in 2008. So I started listing out all my plans in January up to May. There are small and big plans. Lets not talk about the small plans as they are really trivial. People say one must desire something to be alive. So here are my big desires sparked in this year:-

Desire # 1

In January I started a plan to further my study for Phd. It sounds grand and ambitious. I planned for this year I must come up with a proposal and submit it to a suitable university. But the moment I started to think of a topic, I got stuck...until now. Not that I could not come with a single topic but when I thought of a topic I followed up with its literature review, to see how many books can be referred to, what have been written on the topic and what is the development of that particular area of research. I know now that finding a suitable Phd topic is a very difficult, challenging and daunting process. And this is just a beginning to a more painful process of writing and completing a Phd research. No wonder not many people go for Phd. I have my personal reason to aspire this difficult desire. I am still struggling to find a topic and am not going to give up yet. Wish me luck !


Desire # 2

This desire no. 2 has been well kept in my head since a child. I dont know why lately I keep dreaming about it more often. I have been dreaming to own a Harley-Davidson motorbike since I was in primary school. But growing up in this country I learned that a Harley-Davidson is a luxury good and to own one I need to be at a level where I can afford a luxury. Honestly I am not at that level yet. But recently I caught up with an old friend who owned a Harley and knows a lot of our friends who also owned Harleys and he told me that with correct strategy and right peoples I can own a Harley at a price of a Kancil. Now that is not a luxury anymore, is it. But practically I dont think I can buy anything big until I settled down with my new house. So wish me luck for this one too !...eerrr maybe 2-3 years to come.

XL 883 Sportster Low

In conclusion, we are in mid year already and none of my big plans has been achieved yet. I need to work harder and smarter....Music please !


"What if nothing exist and we're all in somebody's dream? Or what's worse, what if only that fat guy in the third row exists?
Woody Allen
American Author

9 comments:

cohong gym said...

Go for the PHD bro. Aku ni dok berangan je, tapi tak pernah nak mulakan langkah. Kurang2 pun kau dah ada Master of Puppet. Kalau nak morale support, anytime aku bole bagi.

Kat mana bole dapat moto murah? kasi tau aku. Aku berangan nak angkat superbike. Tapi jangan pulak moto tu moto singapore or thailand. Kalau dari negara tu, memang la murah. Bole dapat Yamaha R1 secondhand less than RM40,000.

Tapi kalau sumbernya legal, tolong la kongsi ngan aku. Dah ngidam lama ni tapi tak mampu.

Syamsulfaiz said...

Aku mmg tgh gila cari topik sesuai sejak Januari lagi. Gila susah siot! Aku tanya geng2 yg buat Phd pun diorang kata mmg cari tajuk ni susah. boleh makan tahun.

Aku memang rindu nak naik motor sekarang. Teringat zaman merempit dan konvoi masa di universiti dulu. Aku baca cerita kau naik motor balik kampung, dah lama aku tak naik motor ikut plus hiway.
Pasal Harley ni mmg boleh dpt sekitar 35-50k tapi second hand Sportster 883 la. Kalau model big twin semua 70k ke atas. Ini second hand. Kalau nak yg baru, itu 100k-200k. Itu aku malas nak ceritalah. Cuma loan boleh pi 50% je dgn BSN so nak cari dp tu yg perit.

Sekarang aku keep contact dgn Mr Labu, pasal dia join geng Harley. Rupanya ramai geng kita sudah pakai Harley mcm Mojan, Mat Yo dan Lanun. Depa pun ada join HOG dan local MC dan selalu konvoi pi Thailand dan Singapore. Itu yg menambah ghairah aku skrg.

Pasal superbike aku tak tahu sangat.

cohong gym said...

Alamak incik, masih mahal lagi la. Kalau labu, aku selalu jumpa kat HRC. Dia join geng moto "entah apa nama". Aku ingat kau ada lubang moto murah. Setakat second, memang ada, tapi mati la dengan dia punya maaitainence.

Kalau kau ada lubang moto murah, kasi sound kat aku.

Sebelom aku lupa, kalau kau nak pakai easy rider selain harley, banyak yang dah murah. RM20K dah dapat yang dah siap ubah suai. Tapi kawa, honda atau yamaha la.

Syamsulfaiz said...

New update. Tadi aku borak dgn Mojan. Dia cakap hari ni Naza Group launch dia punya franchise dgn Harley-Davidson. Bermakna lepas ni boleh beli Harley baru dgn proper hire purchase facility as oppose to buat personal loan atau bayar cash.

Tapi harga aku rasa gila mahal, cuma boleh dpt moto baru dan margin financing dan interest rate mungkin standard macam beli kereta. Tengoklah nanti.

cohong gym said...

Kau jangan tertipu dengan NAZA. Financing dengan bank sekarang ni hanya BSN saja yang kasi loan untuk moto. Moto baru 5% selama 5 tahun. Moto 2nd 7% selama 4 tahun.

Sebelum ni semua buat loan kedai. 10% setahun.

NAZA pun ada offer loan. Tengok berapa lama kau nak buat loan tu. Kalau tak silap aku, starting from 7%.

Seriously, NAZA mencekik darah. Dah la dapat benda murah dengan AP, tapi jual macam sial punya mahal. Ada sekali tu aku ternampak kat NAZA PJ, sebiji Harrier yang baru je dibawa masuk
yang belum direconditionkan lagi. Macam kete buruk je rupanya. Calar sana-sini. Kalau la orang lain tau macam tu rupa kete yang belom direconditionkan lagi, belom tentu orang nak beli. Harga lepas kena recondition lebih kurang RM180,000. NAZA untung besar buat macam tu. Beli murah, mungkin dalam RM15,000-20,000 pastu jual mahal. Macam mana tak kaya raya. Property diseluruh dunia. Kerja dia mencekik darah dari rakyat Malaysia. Sial betul. Nasib baik dia dah mampos.

Rozaimi Bin Mohd Said said...

The most suitable university for your PhD is IIUM...sebab kau kan dah ada robe UIA, tambah satu jalur hitam je lagi...tak pe, nanti aku sponsor tape hitam...by the way, go for it bro

Syamsulfaiz said...

Rozaimi thanks for the morale support. I am going to finish it.

Cohong,

Thanks for the comment. But I think God wants me to own Harley soon. Googled all news about Naza today and found that the cheapest Harley by Naza selling in August will be RM58,000, that must be Sportster 883, model which I want. And they will provide financing package up to 7 years. But I dont know the interest yet. Hopefully below 7%. Wow this is great !!

BENTARA said...

buat PhD? Welcome to the club!

Nanti gua buat entry kat blog gua, apsal nak kena buat PhD?

Tapi nasihat gua, kalau takde pasal, jangan buat la... just kerana saja2.. . heheheh...

- gua - 2nd year PhD in Australia

Syamsulfaiz said...

Bentara, terima kasih dtg singgah sini. Aku peminat Langsuyr. Ipoh Metal scene rocks ! Tapi album Ashik aku belum beli lagi la.

Bro, gila pening kepala aku nak cari tajuk Phd. Lu buat topik pasai apa? Aku ni bercita-cita nak buat Phd Undang-undang. Minat aku banyak kepada undang2 berkaitan kewangan Islam.

Aku ada personal reason nak buat Phd. Selain dari tu aku memang nak seksa otak aku hahahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails