Sunday, November 2, 2008

Baiti Jannati (My House is My Heaven)

Yess, I finally settled in my own rented house in Dubai. Now I can take a deep relief breath to think that I have a place to call home in this expensive hot desert country. It was not an easy and smooth process though, considering the initial plan was to move in on 23 October but it got delayed until yesterday.

The one thing I hate and come to learn now is that dealing with people in this country, I have got to have Plan A, B and C, otherwise I will feel very frustrated. A promise here, means agreement subject to if-I-dont-have-other-plan-on-that-time changes. I can tell you of all the promises that were given to me, none of them has been kept. And people here are generally hospitable and they do not like to give negative answer or bad news to guests or clients, so their response to my request or query is certainly in a positive tone. If I ask "how long more should I wait for you?"..the standard answer would be "in another 15 minutes, inshallah". But the real time is another 1 hour. If I ask "are you coming?"..the standard answer is "yes I am on the way, you wait" but he probably is already on the way to a different direction other than to me. And as I said they will not give me bad news, so they never call to explain that they got a problem or other matter and will be late for me or not coming at all. I just have to understand (when I call them again) that the delay or cancellation was, of course, unintended and inevitable. Everything is "insha'allah".

OK, enough about complaining.

The overall good feeling which I have about my studio flat is that it is actually bigger compared to the video images I checked in the Youtube. The interior design is neat and modern with central air-condition, hot and cold water supply, kitchen cabinet, built in wardrobe, bath tub and a balcony ! The flat is fully furnished with 2-seaters sofa, washing machine, cooking stove with oven, refrigerator, TV, dvd player, double bed, dressing table, dining table, side table, vacuum machine, iron, cutleries and to make up the delay, my landlord paid for cleaning and maintenance service until April 2009. And he did't say "inshallah I will pay" but he said "I have paid". So...you know...

The King's bed and couch


I ordered this Lebanese meal as dinner by home delivery at 12.30 in the morning !


The wardrobe to the Land of Narnia


In order to pimp my crib, I went to Dubai Festival City, a shopping complex as big as the Curve shopping area in Mutiara Damansara. And being lazy and in a hurry, I went to shop for bed sheet, pillow, dining wares etc at the Ikea store, a one stop centre for me, of which setting and prices are not much different from our own Ikea store in Mutiara Damansara. The only difference is that their food court offer more food selection than that ping pong-sized meatball in Ikea Mutiara Damasara's food court.

The entrance

The Master Chef's kitchen
(but soon will be taken over by the Queen herself !)


Before dipping myself in a hot steamy bath tub..ahhh !

I guess one of the Malay's trait is that Malay is a natural hommie. By this what I mean is, a typical Malay always emphasize on a comfortable and nicely decorated house. You can observe it when you visit another Malay house during Hari Raya. Same goes to me, my immediate mission is to make my new flat as comfortable as heaven whenever I call for it from work or elsewhere. It is also to impress my wife and kid when they come visit me in the middle of November..hehehe. You will see honey.

Tonight I plan to go home on time (if my driver stick to his inshaallah promise) and do groceries so that I can cook at home.

I like to wish myself "Welcome Home..yeah !"


"Cleanliness and order are not matters of instinct; they are matters of education, and like most great things, you must cultivate a taste for them"

Benjamin Disraeli
(British politician, 1804-1881)

37 comments:

Dewangga Sakti said...

Salaam,
Janji Arab memang begitu.ha ha
Syam,aku pindah ke rumah (sewa) baru dan sedang mengemas kotak-kotak yg banyak dgn buku,majalah & dokumen.Aku jumpa semua khazanah lama Cryptic dulu. ha ha
Flyers EP 98,gambar Kocik dgn Pitos pun ada!Mcm mana masuk dlm kotak aku?
Sambil mengemas,aku layan CD Opeth - Orchid.Fuh!Dah lama betul tak dengar tu.Anak aku pun layan sekali mengemas sambil dgr lagu tu.Mesti dia pelik dgr lagu tu.
Sekali aku pun jumpa CD band cina Yom dulu - Mumster yg vokal kelakar gila tu.
Meor dah pindah Rawang.Dan band akan bergerak semula utk melaksanakan misi terakhir bertajuk 1699-Regicide! :)

Dewangga Sakti said...

Itu pun kalau kau ada kat sini.Kalau tak ada,projek tak ada lah. :)
Dan lagi...kalau aku terjumpa kunci tu.

doremon said...

along, congrats tapi pastikan jgn jemput aweks gelek pulak buat opening ceremony umah kau he he he. BTW mmg pun kita mmg syok dok rumah sendiri, coz its our kingdom after all he he he

HERMZZ said...

Takpe... buleh bawak trainer senamrobik kat rumah untuk kesihatan....

Yalla.... Aiwa.... PERFECT!

cohong gym said...

orang arab memang macam tu. suka janji dan bersumpah. benda tu dah jadi macam perbualan biasa je. tu pasal la tuhan turunkan nabi kat diaorang.

doremon said...

ya tak ya along kan dah dekat sebulan tak "besenam". cohong,along yg kau kenal ni buleh ke 'posa' lama2

ahsanti....toyyib...bisur'ah... aiwah aiwah kah kah kah kah

NOnoyss said...

Along..

tengok dari riak muka dalam cermin bilik mandi...

ENJOY GILA!!..


demmit... ni bikin gua jeles nih...

fuh fuh..sponsor tiket pergi balik la wei.. utk ambik gambar guna DSLR sket.. amcm? mau? offer nih.. ha ha ha...

cohong gym said...

Mon,
Along dah biasa. Dia banyak cara lain nak berbuka hahahahahha

NAintriplet said...

weh along dapt umah baru,nain plak br dapat keje ramunia fabricator oil&gas...nain keje dulu 1 tahun pastuh pass resume kat along plak then work in dubai la..sounds coooooooooooool huh! -sivaji the boss

Syamsulfaiz said...

dewangga,

Ko pindah mana plak? masih dalam kesultanan? Elok ko archive dokumen dan gambar tu dalam digital. Aku punya album simpan dalam bilik stor, habis hancussss...CM nak berperang lagi, aku ON !

Mon,
walaupun tak besaq, janji ruma kita, nak buat apa pun bole..hehehe

hermz,
kat sini ramai awek filipino jugak...yalla...

cohong,
benggali jugak yg best kan...

nonoys,
kamu kumpul dlm RM2500, yg lebih boleh top up la.

naintriplet,
cun, dlm 1 tahun, pastikan banyak macam kerja dah buat, kasi CV gempak sikit.
Satu lagi booming market skang ialah Qatar.

HERMZZ said...

weh, kalau awek benggali ramai kat sana, mesti Cohong tgh drooling tu. Kalau tak pun sure die tgh google gambo awek benggali kat Dubai sekarang ni.

Ye la Along, rumah sendiri memang best, buleh buat apa yang ko suke. Tapi istilah "suka" kau tu lain je aku dengar tone die. Hati-hati bro, tau-tau je Cohong pi order online pimp kat Dubai hantar kat alamat hang.

HERMZZ said...

Long aku lupa plak nak tanya. Hang takde ke pi siar-siar kat Dubai lagi? Ko ni macam tak paham2 je kengkawan kat sini especially Cohong. Die tu ngidam nak pi Dubai tapi belum terbuka hati nak pi sebab hang tak kasi tunjuk tempat2 menarik seperti tempat Jamming ke, tempat bersantai tgk chix atau tempat-tempat main kuda... baru la cohong anxious sikit nak pi...

Dewangga Sakti said...

Kali ini alamatnya betul-betul Tmn Melati.Jln Tmn Melati 5,townhouse dkt2 dgn apartmen Kenari tu.Dpn rumah aku Sam,budak batch Kimi.Hujung Shahnaz bola.Rumah keluarga Mi Kicap pulak di Tmn Melati 4.ha ha
Nak buat mcm mana,rumah yg tu dah sangkut buat masa skrg.Jadi,kalau tuan rumah ni nak jual dan berpatutan aku akan beli.
Aku ada hampir kesemua gambar di 13 gig kita. 13?Tapi ada yg kurang tapi masih ada negatif.Masa gambar manual tu. ha ha
Aku dah upload satu gambar ke facebook.Mat D cakap kau sivik pergi kelas.ha ha

cohong gym said...

hehehehehe betul cakap herman. Aku tengah tunggu kau kasi gambar minah arab sexy. Tak sabo rasanya hehehehehe.

Man,
aku dah order gay untuk Along

HERMZZ said...

Aik? Bila masa pulak Along bertukar citarasa ni? Atau hang nak Along join hang masuk kedunia jenayah gay kau ke? Insaflah wahai Cohong. Banyak lagi minah-minah cun kat luar sana.

Long,

kesian kat Cohong ni. La ni aku habaq kat hang, hang pi la caghi minah benggali yang cunkat Dubai tu bagi kat Cohong tu. Hang cakap kat minah tu, Cohong tu HEMSEM & COMPEL. Orang No. 2 paling hensem dam dunia ni. Kesian aku tengok dok pikiaq tang mana nak caghi jantan jambu....

PS:- Lelaki lain dalam dunia ni, semuanya hensem No. 1. Cohong sorang je No. 2!!!

cohong gym said...

hahahahahaah No. 2 pun No. 2 la, tak kisah. Janji hensem hahahahha

Along dari dulu lagi Gay. Selama ni dia cover je. Tu pasal kengkawan tak tau. Sekarang line dah clear. Bini jauh. So, apa lagi. Parti liar la

Czar said...

muka puas semacam before dipping himself dalam bathtub.... mmmmm

HERMZZ said...

Long,

Aku dah kumpul sen RM2,500. So aku cadang nak simpan je duit tu. Aku nak pi Dubai guna sen hang je hahaha.

Anyway, aku dengan Is kalau pegi Dubai nanti nak stay kat umah hang. Buleh la Is seludup sikit DVD bagi cenderahati kat hang. Aku faham, sure gersang punye kau... so ada DVD nanti buleh la layan.

Yalla... Aiwa... PERFECT!

cohong gym said...

Czar,
bila muka Along puas, maknanya .......... hehehehhehehe

Man,
aku nak ikut

Syamsulfaiz said...

Hermzz,
Woi itu offer untuk top up tiket khas untuk adik aku je, member2 lain yg kaya raya, sila bayar sendiri ! Tapi kalau korang datang solo, boleh la tumpang rumah aku. Hotel kat dubai mahal nak mamposss...

Cohong,
Hari tu masa beratur tunggu teksi ada minah saleh berdiri depan aku, seksi maut. sekali rupanya minah saleh celup daaa. Sekali rupanya Punjabi siot....sesuai la dgn ko.

dewangga,
Ohh pindah townhouse pula. Kalau ada offer bagus, baik kau beli je salah satu rumah kat tmn melati tu.

czar,
hahaha, memang puas. Tapi sebab seronok dapat ruma. bukan benda lain haaaa..

HERMZZ said...

Mana buleh datang solo bro. Kalau aku dengan Cohong, mesti lah datang dengan beberapa chics yang lain. Takpe, nanti aku tapau kau sorang dua. Cohong masih lagi ada stock-stock lama tu.. so boleh pilih terus.

Anonymous said...

Ooi said...along henset yg kamu pegang dalam toilet tu blackberry kerr?...gempak giler mana dapat? free bg la satu..heheheh

عيديد said...

Ni kena buat house warming ni?

Looking for barang2 rumah? Your place kan dekat dengan Dragon Mart, I think you can get groceries there. But I dont know what specific item you looking for?

Ring me if you want to go Naif. I can assist you. :) But Naif its like Chow Kit area. All barang2 rumah and barang mak mak such as langsir, kain, spices and etc. Heaven for women.

Have a nice day bro


Cheers

Aidid
0556293119

Hamidi said...

Wah! Bila aku tgk studio ko long, aku teringat cerita blue yg aku tgk kat bilik cohong dulu! Ish Ish Ish buli buat gangbang atau threesome ni kat sane tau!

Pasal janji arab ni, ko bukan tak biasa. Cohong pun selalu ckp macam tu. Dia kata "on the way" tgk tgk dia tengah date dgn awek dia. Dia kata "15 minit" tapi dia langsung tak dtg! Kalau ko tak caya, ko tgk hidung dia. Ada bulu hidung tau!

cohong gym said...

Along,
Minah punjabi pun ok gak. Kat area opis aku ada sorang. Badan memang best. Aku tengah tunggu peluang nak say hi pasal buat sementara waktu aku tengah adjust satu amoi hehehehehe.

Kau bila lagi nak letak gambar minah sexy kat sini? Apa la lu. Janji Arab betul la.

Man,
anytime babeh heheheheh

Bajau,
hhehehehhehehe line clear kat rumah Along. Kita pg ramai-ramai la ke sana

HERMZZ said...

Masyaallah.. Cohong. Tak baik kau buat camtu. Tak elok. Tgk macam Along. Baik bebenor dia kat Dubai tu. Dia simpan gambar awek2 Dubai dalam PC die je tak upload-upload. Die sms aku die cakap nak buat super-impose dulu baru upload.

Hamidi said...

Betul la Cohong! Line clear ni!!!! Jom kita ramai2 pi rumah along!

HERMZZ said...

Kehadapan Saudara Ku Syamsulfaiz,

Sehingga kini sahabat-sahabat mu di Malaysia menanti buat sekian lamanya akan perkhabaran mu dari negeri Arab yang lama telah meninggal tanahair tercinta. Arakian penantian itu sungguh menyakitkan kerana pergolakan isi perut Cohong yang telah lama meronta-ronta untuk dipersembahkan dengan sekeping warkah potret wanita cantik dari Dubai.

Telah lama sahabat-sahabat mu di ibu pertiwi ini menginginkan akan bertemunya kita di negeri yang tersohor kekayaan buminya. Memandangkan saudara Syamsulfaiz kini tinggal berseorangan menjadi pendatang mencari setitik rezeki, adalah menjadi kewajipan para sahabat mu ini untuk mengambil peluang pergi melawat saudara yang keseorangan dengan membawa beberapa chix untuk tatapan bersama di waktu fajar menyinsing.

Diharap, dengan warkah ini, sahabat-sahabat mu di sini dapat menggembirakan hari saudara dan sedikit sebanyak meredakan pergoalakan di hati saudara yang telah lama gundah gulana kegersangan.

Dari Sahabatmu...

cohong gym said...

hahahahhaha surat kau memang power. Jom jalan jalan pegi rumah Along

HERMZZ said...

Wei Long, ko jangan kasi alamat rumah kau kat Cohong dengan Hamid. Diorang dua tu bersengkongkol tu. Sebab kat malaysia line tak clear. Now they up to your place plak. So watch out bro, "selera" diorang ni agak abnormal...

Syamsulfaiz said...

Hermzz,
Mana ada aku simpan gambar chics, kalau ada mesti aku dah post punya. Tapi aku akan tambahkan usaha demi kawan2. Yea jemputlah datang rumah aku. Kalau nak buat benda abnormal tu, sila pergi ke padang pasir kat bawah nun. Aku tak campur..

Ooi,
Yup blackberry ofis. Beli kat KL lagi murah.

Aidid,
Kalau dah bagi no telepon, gerenti I carik punya lepas ni. Setakat ni you sorang volunteer utk jadi tourist guide hehehe. Thanks

hamidi,
HAhaha ko tahu malam tadi ada chinese DVD seller datang rumah aku nak jual DVD. CD "tu" pun ada jugak...mashaallah...ana feninglah...

HERMZZ said...

Long,

Apsal lak ko pening. banyak sangat ke title yang best best? Aku rasa sebelum die datang balik, baik ko berguru dengan Hamid tentang title mana cerita best. Soft or Hard? Semua die khatam dah..

HERMZZ said...

Oh ye.. aku baru ingat, dulu Hamid mmg tokan VCD. Anchor client die Cohong la. Tu yang sampai sekarang jadi Dynamic Dual!!

Hamidi said...

Hahahha konfirm Along beli 10 CD sebab dapat diskaun lebih!!!! Dan aku rasa along dah layan semua tu dlm 1 mlm..asyik drag je ke depan hahaha

Man, tokeh CD si Cohong. Aku jadi penonton je...tapi sekarang ni aku tak layan CD. Aku lyn DVD je! HEHEHE kualiti lagi power! Oya, si Cohong layan CD & DVD kat ofis je sebab rumah dia takde DVD/VCD/CD player!

Oya...nanti bulan February aku pi Dubai, aku singgah ko ya Along

doremon said...

"Kalau dah bagi no telepon, gerenti I carik punya lepas ni."

cohong hang tengok la ayat along ni!!! kalu kita kata dia nafi, sanggup sumpah mubahalah lagi, tapi tengok la ayat dia. cohong hang kenai along sesangat kan, tolong perjelaskan isu ni. ana kabur la kabur kabur... ha ha ha ha

cohong gym said...

Man,
Amid yang pinjam CD aku

Mid,
Aku punya DVD bole main divx & usb port la. Lagi power dari kau punya

Mon,
tu la pasal. Aku pun dah semakin kabur ni.

Along,
Kalau kat padang pasir, ada unta je. Apa kelas. Tak best. Kitaorang nak tempat yang ada air cond & bath tub. Rumah kau kan ada semua benda tu hehehehee

Satu lagi, cina jual DVD pun ada kat sana?

alifialias said...

bilik along lbh kurang mcm bilik kita kat mahallat as siddiq je gayanye.. tang cermin bilik air tu pun saling x tumpah macam cermin bilik air yg makcik insanjaya cleaner tu selalu cuci waktu cohong tgh dok buat projek kat dalam shower room sblm pegi kelas pagi2 tue..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails