Wednesday, February 11, 2009

Memory Songs

I wondered whether you guys have a particular song for a particular stage of your life. Well I do, and I kind of regret for not documenting it in any diary or notebook. This is what I am trying to do now.

I have got certain songs which I associate with certain phase of my life. The songs are memorable not because of the lyric or trend but simply because the melodies caught my attention and memory and reminded me of that part of my life.

For example, everytime I listen to the following songs:

Ice Ice Baby by Vanilla Ice - reminds me of my life when I was in Form 3 (1991);

Hijau by Zainal Abidin - reminds me of my life and a friend named Roshidi Roslan when I was in Form 5 (1993);

Penantian by Black Rose - reminds me of my weekend routine of doing laundry in hostel while "karaoke-ing" with fellow hostel mates (1992-1993);

Boo Hoo Clapping Song by Carburetor Dung - reminds me of my early underground year and a friend Yuzli Yusof when I was in Form 5;

Anarchy in the UK by Sex Pistols - reminds me of the sudden freedom and culture shock when I first start my life as a matriculation student (1993)

The Fourth Knight of Revelation by Rotting Christ - reminds me of my first black metal band and our jamming escapes in my 'kampung' ! (1994)

Smells Like Teen Spirit by Nirvana - reminds me of my grunge wannabe year in IIUM matriculation (1994)

In the Garage by Weezer - reminds me of my "got nothing to think of" life after graduated from IIUM matriculation and whilst thrashing my mom's Kancil car (1995)

I'll be Missing You by Puff Daddy & Faith Evans - reminds me of my "confusing" year after my first girlfriend ditched me and I got dismissed from IIUM (1996). Alhamdulillah I got readmitted and straight up my life back...God gave me a second chance !

Mirai E by Kiroro - reminds me of my chambering year and commuting to work by LRT (2001)

Tamalli ma'ak by Amr Diab - reminds me the campus life and my rental car business when I pursued 2nd degree of Bachelor of Shari'a in IIUM (2001);

Human by The Killers - reminds me of my very first week in Dubai (2008)

There are a lot of other memory songs for me circa 1996 to 2002 and 2003 - 2007 but I can't remember it now.

Looking at the songs, I myself could not figure out why these songs remind me of the above memory. I think this is a magic of melodies to a human's mind.

Hallak...Do you have your memory songs?


Without a song, the day would never end
Without a friend, a man ain't got a friend
Wihout a song, the road would never bend
Without a song..So I keep singing a song

Elvis Presley

15 comments:

Alif Lam said...

1988 (std 6) - Lagu negaraku & demi negara.. (sebab jadi tukang tarik tali bendera & tukang tekan kaset minus one)

1989-91 (f1-f3) - engkau menjelang tiba & tala'al badru (nada murni) 1st step in forming my nasyid group 'suara hati'

1993 (f5) - album bumi wakafan (shoutul mujahideen) 1st album by KISASian nasyid group.

1993 (after spm) - janji tinggal janji (KRU) & end of the roads (boyz2men) - influence me alot when composing song & its vocal arrangment

1995 (2nd year iiumc) - bersatu hati (suara hati) used as theme song for 1st year taaruf week.

1999-2000 (final year main camp) - Lagu Menara (suara hati) used as theme song for spm leavers in prog 'perkampungan menara gading' which was held almost every year back then.

and i also liked songs by kitaro and yanni.. but still doesnt have the talent enough to compose songs like that.. insya4JJI ada rezeki cadang nak buat lagu balik and setup my own recording company.

yuzliyusof said...

1989 (form 1) - Infinite Dreams by Maiden.. cassette pertama aku beli (SSOTSS).. hehe..

1990 - Di Pondok Kecil by Nada Murni - aku join group nasyid skolah.. tak leh lupe masa hari kecemerlangan tgk mak bapak sampai menitis air mata dengo lagu nih..

1991 - Enter Sandman (aku rasa mcm aku sorang je dengo Metallica kat skolah masa tuh)..

1992 - November Rain by GnR.. zaman cinta kera..

1993 - Zaman mula masuk underground nih,, hehehe.. tak hingat la lagu ape.. bnyk sgat...


Long... Scream for me tomorrow.. pi carik lagu Phantom of the Opera.. klasik tu.. smalam diorang bwk kat Belgrade.. tak tunggu Ed Force One turun ke?

HERMZZ said...

Lagu puff diddy???

Lagu tu aku ingat Adeng tengah frust menonggeng.. tu je...

all 80's songs of Rock Ballads, aku ingat member2 kat IIUM nyanyi ramai-ramai sampai pagi.

All 90s hardcore songs, ingat jamming je.

Wake Up by Rage Against The Machine... ingat jamming je. Pasang lagu ni kuat-kuat pun Is sure tak bangun pi kelas gak.

Lagu-lagu slow R&B kau kasi hamid dengan cohong, diorang tgh dilamun cinta kot.!!!

doremon said...

everybody does! who doesnt? cuma range lagu je lain?. aku pun alot of songs along my life. tapi aku takan lupa satu lagu yang anak aku suka aku dodoi dia masa dia kecik2, lagu member2 jugak la, lagu nowseeheart... that memory shall remain f'ver.

he he teringat plak aku jemey nyanyi lagu doremon kuat2 bila nampak aku, tak kira la di kelas ke, hostel ke cafe he. haru sungguh!!!

Jumper said...

Somebody mentioned earlier the song 'Janji Tinggal Janji' by KRU. Well that song takes me back to my dormitory bathroom when I would spend about 2 hours or more to do the hand washing of my clothes and singing to that tune to kill those hours of boredom. It's not that the song is so great but it was the easiest to sing it over and over. I really got entertained by my own singing only for this song.

Have a good weekend!

Syamsulfaiz said...

Alif Lam,
Lagu Negara juga mengingatkan aku kepada perbarisan sekolah setiap hari isnin. Satu lagi lagu Negeri Selangor lah.

Yuzli,
Enter sandman mengingatkan aku kpd zaman abis SRP dan buat blok muka-muka metalica bandmates mcm dlm album Black tu.
November Rain mengingatkan aku pada jukebox kedai nasi ayam Wak bawah pokok kat KKB.ada lagi ke?

Hermzz,
Semua lagu hardcore 90an mengingatkan aku kpd geng2 budak Sarawak kat uia.

Doraemon,
Lagu tema doraemon gerenti mengingatkan aku pd kau. Wahaha

Jumper,
Those years when we spent saturday in dormitory washroom doing laundry were really the simplest life we had, agree? Simple but full of fun.

HERMZZ said...

pelik betul eh... asal lagu Hardcore.. ingat budak sarawak. Betul la...

hady said...

careless whisper
- masa sebelum masuk tadika. kakak sangat minat lagu tu. selalu terdengar di radio. minat sampai skang

semua nashid dari the zikr
-yess. sekolah rendah hanya dengar nashid ya. pengaruh besar dari kakak2.

mariah carey 'my all'
- abang beli kaset mariah carey's no 1, memang trus melekat dalam kepala

kru songs
- tingkatan satu sampai lima. curi curi dengar guna walkman pinjam masa prep. hehe. oh la la..

raihan 'peristiwa subuh'
ada camp 44hari 44malam. form five. tiap tiap hari nyanyi lagu ni. Raihan tengah boom.

hijjaz 'puteriku sayang'
ni masa masuk uia, theme song masa kat orientasi matrix uia.

errk, apsal semua nashid ni?

cohong gym said...

Aku tak ingat lagu tapi aku ingat filem sembilu (aku tak pernah tengok cerita ni). Bila ingat je, aku teringat kau masa kau frust menonggeng. Macam Awie siut hahahahhahha

HERMZZ said...

cheh.... Cohong cover line.. tak pernah tgk konon. Yang masa final year duduk sebilik Hamid tgk TV main cerita tu, siap nangis-nangis lagi berpelukan ....

Ciss..... PENTIPU!

Hamidi said...

"I Swear" - Aku teringat awek aku dulu

Lagu-lagu Siti Nurhaliza - aku ingat nuar teman mesra sebilik cohong!

Lagu-lagu oleh Queen - aku teringat Shafi, juga teman mesra sebilik cohong!

Lagu-lagu dalam Dil To Pagal Hai - aku teringat cohong dan rakan2 sebiliknya sebab dorang semua tgk cite tu kat dlm bilik! Hahaha apada! kuingatkan rock, rupanya jiwa romantik cohong ni!

Man, mana ada aku yg nangis. Si cohong yg menitiskan air mata sbb takut tak bole jawap final paper! Terpaksa kitaorang nyanyi lagu Teman Sejati ... "Selama ini, kumencari-cari, teman yang sejati, buat menemani, perjuangan ini.."

cohong gym said...

hahahahah fitnah

Syamsulfaiz said...

hady,
Lagu nasyid yg melekat kat kepala aku hanya lagu Sepohon Kayu dan lagu2 Raihan.

cohong,
hahah waktu frust menonggeng tu, aku siap drive pegi Genting Highland kul 3 pagi, hisap rokok sebatang, pastu turun balik UIA. Tah apa2 ntah..tapi takde la aku pasang lagu sembilu. imaginasi kau je tu...wahaha

Hamid,
Kalau Dil To Pagal Hai aku teringat Nyamoque. Lari dari training rugby ke bilik aku, semata2 nak tengok cerita hindustan. Jiwang hindustan btulll

cohong gym said...

hahahahah eleh lagi mau cover. tu macam cerita sembilu la tu.

Alif Lam said...

Teman Sejati?? Video klip shooting kat bilik Irmo & Moot Court kita.. Muka korang x masuk ke dlm video clip brothers tu?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails