Sunday, August 9, 2009

Plans and Ramadhan

Everybody in UAE is rushing now to complete all urgent jobs, disputes or deals before Ramadhan. My clients tried to close deal or settle disputes as soon as possible. This is because peoples here reserve Ramadhan as a month to focus on ibadah, family and relationship with friends and clients. Nobody really want to talk business or quarrel during the holy month except for networking. This month is not only for fasting and attending tarawih prayer but also strengthening relationship with peoples and helping the needy.

I personally feel Ramadhan to be a very lively and busy month with family and friends. I hope I will get that same feeling again here in Dubai as this is going to be the first time my family and I spending Ramadhan outside Malaysia. I really thank Allah for making me able to bring my family here.

One of the Ramadhan things in Malaysia is the food bazaar. Recently the UAE Malaysians Association has been planning on having our Malaysian Ramadhan Bazaar in Dubai. Although I dont really need that much of food for Iftar or Sahur but the food bazaar will certainly be a good session to meet friends and create new one. Especially for expatriates, our friends are our families now.

I have also been busy planning certain personal projects this month. We will be travelling to new places during our upcoming Eid holidays and I am planning to acquire some things by end of this year.

I just hope that Allah Almighty will give His approval and blessing to me, as always, to carry out all these plans, inshallah.

Ramadhan Karim to all my blog readers !

yours truly



14 comments:

cohong gym said...

menarik tu puasa n raya kat tempat orang. bila la aku nak merasa macam kau

Syamsulfaiz said...

Memang menarik. Tapi ada sedikit sedihhh...nothing can beat the feeling at home country.

Kirk "Hamidi" Hammett said...

hahaha ko puasa kat malaysia pun tak pass cohong!!! nanti aku temankan ko puasa kat kl nnt haha

doremon said...

errr cohong, kau puasa jugak ke?

Syamsulfaiz said...

cohong puasa tak makan daging je. NI dah start main motor ni, mesti banyak alasan tak boleh puasa.

Czar said...

long, aku ni bukan nyer baik sangat pun, banyak kurangnyer, tapi bila baca posting ko nih, rasa teringin nak berpuasa dan berterawikh kat sana. keep us posted.

cohong gym said...

siuuuuuuut... aku puasa la. tolong la percaya kat aku. hahahahah. aku lemak banyak, so tak de hal nak puasa. badan sentiasa ber energy pasal lemak kena burn.

yang aku tau, Doremon memang tak puasa. time puasa je dia balik jepun. menyamar jadi kucing parsi hahahahha

si bajau pun sama. kasi alasan tak cukup umur.

along kau jangan pulak kasi alasan bermusafir 2 marhalah. maklumla Dubai ngan Malaysia jauh giler, bermarhalah-marhalah jauhnya. jangan pulak kau amik kesempatan hehehehhe

Czar, kau puasa n terawikh kat sini pun tak lepas, lagi ada hati nak terawikh kat Dubai hahahahha

cohong gym said...

Along, mana nak cari pau tg malim yang power. aku plan nak ride pegi sana hari ahad ni

Syamsulfaiz said...

czar,
aku dengar Ramadhan kat Dubai ni relax sikit banding di malaysia. pasal semua ofis tutup kul 4pm. nanti aku report betul ke tak.

cohong
bukan shaja jauh, bahkan aku hidup kat padang pasir. Alasan kuat tu..hehe

kalau kau nak cari authentic pau tg malim, takde tempat lain melainkan Kedai Pau Yik Mun. Kedainya tepi traffic light dekat kuil besar tg malim. Lepas makan pau ko boleh turun semayang jap...wahahah

Kirk "Hamidi" Hammett said...

eleh!!! pau konon! dia saje nak sorok pau kat ofis dia supaya buli mkn sorang2 nnt waktu tengahari masa ramadhan!! hahaha!

doremon said...

betul mid betul... dia nak angkat pau yik mun tu kasi frozen. nanti bila bulan posa buleh heat balik je kat ofis dia ha ha ha.

err cohong, yang hang nak pi tg malim tu ahad nak masuk ni kan? bukan apa, aku ingat hang nak pi ahad lagi satu. masa tu orang islam di Malaysia dah puasa hari ke 2 dah.

FYI puasa start hari sabtu 22.8.2009. he he he he KAH KAH KAH

niat pose engkau tanya si hamid.

along, aku nak request hang buat posting pasal terawikh di negara arab nih. sure gempak bila imam baca ala2 masjidilharam gitu lahjahnya! buleh la ek...

hady said...

oh, ur family here in Dubai? thats good. why dont u join the crowd and open a small bazaar as well. last year memang dia open for semua expat untuk buka gerai, tapi tak sempat nak pergi - too busy.

anyway, cant wait the holy months to come, tak tau lah macamana nanti kalau kena ke site, di tengah padang pasir tu dan at the same time puasa.. huhuhu..

cohong gym said...

Along,
kalau aku keluar dari tol, pastu ikut je signboard ke tg malim, bole jumpa ke kedai tu? aku nak beli pau buat berbuka puasa hehehehe.

aku nak kena melawat kuil besar tu jugak pasal doremon pesan, dia nak buat hajat kat sana, so dia mintak aku tolong jumpa tok sami kat sana heehe.

puasa kat padang pasir ni banyak dugaan tu. silap silap bole dapat illusion. kau bole tahan ke? puasa kat malaysia pun selalu kantoi.

Mon,
kau suruh tanya si bajau? dia baca alif ba taa pun tak lepas, lagi mau baca niat puasa. sepanjang aku kenal dia, tak pernah aku dengar dia baca niat puasa. kalau di tanya, dia jawap "aku baca dalam hati" hahahahahaha

Bajau,
eleh... cakap la kau pun nak jugak hehehehe

Czar said...

cohong....

convincing sungguh statement ko yang nak beli pau di tanjung malim untuk berbuka tuh. selamat "berbuka" ye cohong :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails